Ugrás a tartalomra

Ellenőrzik a menzát

2023. február 09. csütörtök
Az iskolai étkeztetés minőségét személyesen is felülvizsgálják a kerület vezetői.
Ellenőrzik a menzát

Budafok-Tétény önkormányzata az emelkedő élelmiszer- és energiaárak mellett sem szeretné, hogy többet fizessenek a szülők a kerületi óvodai és iskolai étkeztetésre, így a decemberi testületi ülésen döntöttek arról, többletforrást nyújt az önkormányzat annak érdekében, hogy minőségi étel kerülhessen a gyermekek elé. Karsay Ferenc polgármester – saját költségén befizetve – a Baross Gábor Általános Iskolában járt, hogy megkóstolja az aznapi ebédet (palóclevest és dejós tésztát), az ebédlőasztalnál pedig az első osztályosok készségesen beszélgettek vele a kedvenc ételeikről.

„Szeretnénk megnézni, hogy mit esznek valójában a gyerekeink, ezért a vezetőség, jómagam és az alpolgármesterek is felkeresik a kerületi oktatási intézményeket.” – mondta a polgármester.

A mostani akciónak az van a hátterében, hogy sok panasz érkezett az élelmiszerről, amit kapnak a gyerekek, és ez azért baj, mert az abszolút elsődleges céljaink között szerepel, hogy ne maradjon éhen gyerek, aki a kerületi intézmények valamelyikébe jár, legalább naponta egyszer kapjon meleg ételt. A szolgáltató is jelezte, az a problémája, hogy az a nyersanyagnorma, ami rendelkezésére áll, már nagyon kevés. Ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy jelentősen megemeli azt az összeget, amit a gyerekeink étkezésére az önkormányzat támogatásként költ, tehát amit nem a szülő fizet, és ez összességében már bőven meghaladja az egymilliárd forintot.

Ez egy nagyon jelentős tétel, ezért úgy gondoltuk, hogy inkább fizetünk kicsivel többet, de egyék meg a menzán kapott ételt a gyerekek. A mai tapasztalatom azt mutatja, hogy ezt valóban egész jó étvággyal fogyasztják a tanulók, de egy próba az nem próba, úgyhogy a héten még többször szeretnék eljönni. Nekem most a Baross iskola jutott, ez a szívem csücske, hiszen itt már nagyon régóta tanítok” – mondta Karsay Ferenc polgármester.

A térítés összege egyébként 2015 óta nem változott a kerületben, az iskolákban 622 Ft/nap, az óvodákban 514 Ft/nap, illetve vannak olyanok is, aki féláron vagy ingyenesen vehetik igénybe az étkeztetést. Az önkormányzat egyúttal kéri a szülőket, hogy a gyermek otthon maradása esetén ne mulasszák el időben lemondani az ételt, hiszen nagyon jelentős összeget emészt fel a támogatás.

Korábban több szülői panasz is érkezett a menza minőségének romlása, mennyiségének csökkenése miatt. Az önkormányzat azonban azonnal lépett az ügyben és sikeres egyeztetést követően megemelte a szolgáltatónak fizetett díj mértékét, hogy kompenzálja az energiaválság miatt megnövekedett költségeket.

A szolgáltató ennek fejében vállalta, hogy javít a menza minőségén és lehetőséget biztosít a szülőknek és az önkormányzatnak a menüsor összeállításában való részvételre. Továbbá Karsay Ferenc polgármester és Dankóné Hegedűs Jolán – saját költségen – ételkóstoláson vesz részt, amit szintén a szolgáltató biztosít a szülők részére is.

Kerületünkben 6194 fő étkezik oktatási vagy nevelési intézményben. Budafok- Tétény önkormányzata továbbra sem szeretne többet fizettetni a szülőkkel a menzáért.

Venczel Hajnalka